Zespół Szkolno-Przedszkolny w Sierakowie Śląskim bierze udział w projekcie europejskim „Zdrowe Dzieci”/”Healthy Kids” w ramach programu Erasmus+. Projekt trwa dwa lata: od 1 września 2016 roku do 31 sierpnia 2018 roku.
Budżet całego projektu wynosi 143 340,00 eur, natomiast budżet dla naszej szkoły to kwota 20 770,00 eur.
Głównym koordynatorem projektu jest Pani Jbdun Uysal, nauczycielka języka angielskiego z tureckiej szkoły w miejscowości Efeler w zachodniej Turcji niedaleko wybrzeża Morza Egejskiego. W projekcie uczestniczą także:
- Szkoła „EDIFACOOP - Cooperativa de Educaçao do Indivíduo, Formaçao e Apoio, CRL”
z Portugalii, z miejscowości Braga,
- szkoła „CENTRUL SCOLAR DE EDUCATIE INCLUZIVA TURNU ROSU” z Rumunii,
z miejscowości Turnu Rosu,
- szkoła „Scuola Cattolica Paritaria Madonna dell'Asilo” z Włoch, z miejscowości Vasto,
- szkoła „CEIP ANTONIO BUITRAGO GOMEZ” z Hiszpanii, z miejscowości Cieza,
- szkoła „DIADRASTIKO EUROPAIKO SXOLEIO” z Grecji, z miejscowości Varkiza.
Głównym celem projektu jest propagowanie zdrowego stylu życia: prawidłowego odżywiania się i aktywności fizycznej wśród uczniów naszej szkoły, a także wśród społeczności lokalnej.
Do grudnia bieżącego roku zostały zaplanowane następujące działania:
1. wrzesień/październik 2016
a) przygotowanie dokumentacji do podpisania umowy finansowej
b) udział w szkoleniu na temat realizacji projektu (4.10.2016/Warszawa)
c) poinformowanie społeczności szkolnej o udziale szkoły w projekcie
d) zamieszczenie informacji o projekcie na stronie internetowej szkoły oraz na facebooku
2. listopad 2016
a) przeprowadzenie wśród uczniów wszystkich szkół uczestniczących w projekcie ankiety na temat zdrowego stylu życia
b) „Co jem na śniadanie?” - uczniowie wszystkich szkół uczestniczących w projekcie zapisują swoje śniadania
c) spotkanie z dietetykiem (dla uczniów i rodziców)
d) przygotowania do pierwszej spotkania w Turcji
e) szkolny konkurs na logo projektu
3. grudzień 2016
a) pierwsze spotkanie w Turcji, w którym weźmie udział 2 nauczycieli naszej szkoły (12-16.12.2016)
b) zamieszczenie relacji ze spotkania w Turcji na stronie internetowej szkoły („Blog Podróżniczy”)
Działania: styczeń - lipiec 2017:
1. styczeń 2017
a) podsumowanie działań projektowych IX – XII 2016
b) dalsza prezentacja działań projektowych społeczności szkolnej i lokalnej
c) newsletter projektu „Zdrowe Dzieci”
d) przygotowanie do warsztatów w Hiszpanii w dniach 13-17.02.2017
2. luty 2017
a) udział w spotkaniu w Hiszpanii w dniach 13-17.02.2017
Program spotkania w Hiszpanii:
- prezentacja uczestników oraz ich miejsca zamieszkania,
- „Pudełko śniadaniowe” - zabawa, podczas której uczniowie będą wybierać produkty na śniadanie i uzasadniać swój wybór,
- wspólna nauka nazw zdrowych produktów żywnościowych w językach uczestników spotkania,
- stworzenie kalendarza projektu z nazwami owoców i warzyw,
- wizyta na lokalnym rynku, wspólne zakupy zdrowych produktów, następnie wspólne gotowanie,
- spotkanie wielu kultur, podczas którego każdy z uczestników zaprezentuje typowe przysmaki swojej kuchni. Wspólna degustacja.
b) przeprowadzenie akcji w klasach I-III „Spróbuj tego warzywa we wtorek”. Uczniowie przyniosą warzywa lub owoce, których nie lubią, następnie wspólnie z innymi uczniami próbują przyrządzić smaczny posiłek z tych produktów.
3. marzec 2017
a) zakładanie szkolnego ogródka
4. kwiecień 2017
a) konkurs sportowy dla uczniów
5. maj 2017
a) konkurs dla rodziców na najzdrowszą potrawę
b) newsletter projektu „Zdrowe Dzieci”
c) przygotowania do 5-dniowych warsztatów w Portugalii (4 nauczycieli)
6. czerwiec 2017
a) udział w 5-dniowym szkoleniu w Portugalii (4 nauczycieli)
Program warsztatów w Portugalii:
- przedstawienie nawyków żywieniowych uczniów, dyskusja,
- dyskusja na temat zdrowego odżywiania: „Jak zachęcić dzieci do zdrowego odżywiania się?”,
- seminarium prowadzone przez dietetyka na temat zdrowego stylu życia,
- projekcja filmu na temat chorób spowodowanych niezdrowym odżywianiem się,
- stworzenie e-booka na temat zdrowych nawyków żywieniowych, w książce znajdą się następujące zagadnienia: jak być zdrowym dzięki diecie i ćwiczeniom, przepisy, jadłospisy polecane przez dietetyków, techniki gotowania, dieta śródziemnomorska, , znaczenie aktywności fizycznej, choroby cywilizacyjne, artykuły - specjalistów, zdjęcia etc.,
- prezentacja popularnych sportów portugalskich.
b) podsumowanie pierwszego roku projektu, prezentacje dla społeczności lokalnej i szkolnej
7. lipiec 2017
a) wywiady przeprowadzone przez uczniów na temat zdrowego odżywiania się
b) raport postępów
c) upowszechnianie rezultatów