Nasza szkoła jak co roku przyłączyła się do akcji edukacyjnej „Śniadanie daje moc”.
Najważniejszym celem programu jest zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka oraz przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia. 8 listopada klasy I-III zorganizowały w klasach wspólne śniadanie. Przy wsparciu rodziców i wychowawców przygotowaliśmy zdrowe śniadanie. Dzieci z przygotowanych składników ułożonych na talerzach robiły pyszne, kolorowe kanapki. Na stołach znalazły się także owoce, warzywa oraz płatki i jogurty. Celem tej akcji było zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka. Podczas śniadania omówiliśmy zatem piramidę żywieniową i zasady prawidłowego odżywiania. Wspólne przygotowywanie i spożycie śniadania sprawiło dzieciom wiele przyjemności i na pewno dobrze smakowało. Dzieci nauczyły się jak ważne jest codzienne, zdrowe śniadanie dla funkcjonowania organizmu. 
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii. Dlatego właśnie wybrano tę datę.
Wierzymy, że udział w akcji przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania – w domu i szkole.