„Program dla szkół” to unijny program polegający na dostarczaniu dzieciom owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych. To kontynuacja dotychczasowych programów „Owoce i warzywa w szkole” i „Mleko w szkole”, które od roku szkolnego 2017/2018 stanowią jedno działanie.
Program ma propagować wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe poprzez udostępnianie im produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych, tak, by dzieci od najmłodszych lat polubiły ich naturalny smak. Oprócz promowania zdrowej diety program ma również pokazać dzieciom skąd pochodzą owoce i warzywa oraz produkty mleczne, jak są uprawiane i produkowane.
W nowym programie szkolnym mogą uczestniczyć dzieci z klas I–V szkół podstawowych.
Dzieci otrzymują bezpłatnie, kilka razy w tygodniu przez 20 tygodni w roku szkolnym, owoce i warzywa oraz soki, a także mleko i przetwory mleczne. Aby zwiększyć atrakcyjność i skuteczność programu rozszerzono katalog produktów, tak aby dzieci miały możliwość poznać i polubić nowe smaki. Program ma kreować prozdrowotne postawy i zachowania dzieci, dlatego są im udostępniane produkty o wysokich walorach zdrowotnych, świeże i niskoprzetworzone:
•owoce (jabłka, gruszki, truskawki, śliwki) i warzywa (marchew, rzodkiewki, papryka, pomidorki, kalarepa) oraz soki,
•mleko spożywcze oraz naturalne produkty mleczne: jogurt, kefir, serek twarogowy.
Aby skutecznie kształtować nawyki żywieniowe dzieci, samo udostępnianie im produktów nie wystarczy. Dlatego dzieci uczestniczą w specjalnych działaniach edukacyjnych takich jak „Dzień Jogurtu” mającymi na celu naukę samodzielnego dokonywania właściwych wyborów żywieniowych oraz poszerzenie wiedzy dzieci na temat pochodzenia produktów mlecznych, zdrowej diety i innych powiązanych zagadnień.
Dzień Jogurtu pod hasłem - „JOGURT NA DOBRY DZIEŃ” – podczas tego dnia uczniowie wysłuchali pogadanki na temat pochodzenia i walorów zdrowotnych jogurtu w codziennej diecie. Dzieci wysłuchały i obejrzały prezentację "Czy warto jeść jogurty?". Analizowali skład. Dowiedziały się między innymi tego, że każdy jogurt zawiera w sobie mnóstwo dobrych bakterii, których łacińskie nazwy są bardzo trudne do wymówienia. Nazywają się tak "mądrze" zapewne dlatego, że w niesamowicie inteligentny sposób chronią nas przed przeziębieniem. Wszyscy mogli też nauczyć się jak przygotować z jogurtu naturalnego zdrowy, pełnowartościowy posiłek mleczny.