Według kalendarza świąt nietypowych niemal każdego dnia możemy coś uczcić. Mimo że, jak nazwa kalendarza wskazuje, są to dość nietypowe okazje do świętowania, mogą stanowić dla nas wskazówkę na odwieczne pytanie - co ugotować na obiad? 9 lutego na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. To potrawa, którą uwielbia chyba każdy. Warto uczcić to święto w odpowiedni sposób.

Pizza to potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. To płaski placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz można ją również jeść na zimno. Jak się okazuje, historia pizzy sięga jeszcze czasów przed naszą erą. Co ciekawe, danie to ma swoje korzenie nie we Włoszech, a w Grecji. Dopiero około 500 r. p.n.e. dotarła stamtąd do Rzymu. To jednak nie Grecy, a Włosi uczynili pizzę swoją potrawą narodową. Najpopularniejszymi odmianami pizzy są właśnie te pochodzące z Włoch – neapolitańska, sycylijska czy Margherita.  

 

Wszystko, co powinien wiedzieć każdy miłośnik pizzy

Nie każdy fan tej popularnej włoskiej potrawy wie, że największa pizza na świecie powstała kiedyś w Polsce a konkretnie w Krakowie. W 2010 r.  krakowscy kucharze upiekli placek mierzący ponad 1 km, co wtedy było absolutnym rekordem świata. Siedem lat poźniej polski rekord został jednak pobity.  Aktualnie najdłuższa pizza na świecie to ta przygotowana w miejscowości Fontana w Kalifornii (USA). Placek-gigant upieczony przez Amerykanów mierzył dokładnie 1930 metrów. Żeby przygotować to olbrzymie danie zużyto ponad 8 ton ciasta, 1,5 tony sera mozarella oraz 2,5 tony sosu pomidorowego. W samo przygotowanie rekordowej pizzy zaangażowanych było ponad 100 osób, a największa pizza na świecie pieczona była przez 14 godzin. 


Uczniowie klasy 3 świętowali ten dzień bardzo uroczyście :)


Poniżej przykłądowy przepis na pizze domowej roboty :)

Przepis na domową pizzę

(porcja dla 2 osób, czas przygotowania ok. 2 godziny)

Składniki:

  • 35 g świeżych drożdży 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu
  • po szczypcie oregano i bazylii
  • ulubione składniki np. salami, szynka, pieczarki, pomidor, papryka, oliwki, ser feta, kukurydza
  • 100 g sera mozzarella
Przygotowanie:
    1. Drożdże wymieszaj z cukrem i odstaw na kilka minut.
    2. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól.
    3. Wlej wodę i dodaj oliwę.
    4. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego.
    5. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
    6. Wyrośnięte ciasto przełóż na obsypaną mąką stolnice i wyrabiaj jeszcze kilka minut.
    7. Uformuj rękami kształt pizzy i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    8. Posmaruj ciasto przecierem pomidorowym, posyp oregano i bazylią.
    9. Dodaj ser i ulubione składniki.
    10. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku ( 220 stopni) przez ok. 15 min.


SMACZNEGO!!!