27 października uczniowie klasy II uczestniczyli w zajęciach podczas, których poznali bardzo zdrowe i urodziwe warzywo jakim jest dynia. Tego dnia przynieśliśmy do szkoły dynie i w miarę możliwości ubraliśmy się na kolor pomarańczowy. „Święto Dyni” pozwoliło nam poznać wielką różnorodność dyń i wzbogacił naszą wiedzę na ich temat. Wzięliśmy udział w licznych zabawach z udziałem dyni: dyniowe kręgle, slalom dyniowy, dyniowe zawody, skoki przez dynię. Poza dyniowymi zabawami każdy uczeń klasy wykonał papierową dynię a na pamiątkę naszego wyjątkowego klasowego święta uczniowie otrzymali dyplom. Dzięki uprzejmości rodziców, mieliśmy okazję spróbować dyniowe smakołyki, czyli pyszne dyniowe babeczki, ciasta, mus dyniowy za co serdecznie dziękujemy . Ten dzień był pełen wrażeń i radości.
Dynia - zawiera ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami.
Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie uprawiano ją już około 3000 lat przed naszą erą.
Odkryli ją Indianie, mieszkający na terenach obecnego Peru. Dynia stanowiła główny składnik ich pożywienia, a wydrążone owoce wykorzystywali do celów praktycznych, robiąc z nich misy, naczynia.
Była przysmakiem na stołach starożytnych Greków i Rzymian, którzy podawali ją smażoną w miodzie lub utartą - w zalewie winnej.
W XV wieku, dzięki Krzysztofowi Kolumbowi trafiła do Europy, gdzie początkowo traktowana była jak egzotyczna dekoracja, z czasem jednak doceniono jej walory kulinarne i prozdrowotne.